O Izviđačima za poletarce i pčelice

Draga pčelice i dragi poletarcu,
ovo su neke stvari sa kojima moraš da se upoznaš odmah! Izviđači (skauti) su pokret za djecu i omladinu, a u ostvarivanju ciljeva i programa pomažu im odrasli članovi organizacije.
Poletarci i PčeliceIzviđači se pretežno bave upoznavanjem prirode, druženjem i učenjem korisnih vještina koje im mogu pomoći u budućem životu kako u civilizovanom svijetu tako i u divljini.

Izviđaštvo je način života. Izviđaštvo je put ka boljem razumijevanju generacija. Pomoć mladim ljudima u izgradnji vlastitog i skladnog fizičkog, intelektualnog, društvenog i duhovnog života, a sve kroz zabavu i razonodu.

Članstvo izviđačke organizacije je podijeljeno prema starosnoj granici. Pčelice i poletarci: od 7 do 11 godina; mlađi i stariji izviđači i planinke: od 12 do 20 godine, brđani i brđanke su od 20 i više godina. Zajednički naziv za sve kategorije je IZVIĐAČI.
Rober Stephenson Smythe Baden PowellČiko koji je osnivač skautske (izviđačke) organizacije zvao se Robert Baden-Powell. Danas je u svijetu svega nekoliko država koje nemaju izviđačku organizaciju. U njegovu čast skauti iz čitavog svijeta 22. februar slave kao Dan sjećanja na svog osnivača. Taj dan se još zove B.P. day. (BP Day (Be Prepared – Budi Pripravan), odnosno Thinking Day…

Izviđaštvo ne poznaje granice rase niti vjere u skadu sa načelima svog osnivača.
WOSM Ovo je znak Svjetske skautske organizacije (The World organisation of the Scout Movement), Skraćenica je WOSM. Osnovana je 1907. godine. Danas u svijetu postoji više od 32. miliona skauta ili Izviđača.

Znak je ljubičaste boje jer je to boja krina (ljubičice); Tri lista krina s lijeva na desno su isto što i položaj prsta prilikom pozdrava. Kažiprst je dužnost prema sebi, srednji dužnost prema drugima, a domali dužnost prema Bogu. Palac preko malog prsta znači da stariji i jači čuva slabijeg i mlađeg, a mali pst predstavlja mlađeg koji podržava i poštuje starijeg. Konop simbolizuje jedinstvo organizacije a ambulatni čvor simbolizuje pomoć kad se za nju ukaže potreba. Magnetna igla u sredini krina predstavlja dobru orjentaciju, a dvije zvijezde simbolizuju čvrstinu i snagu izviđačke organiazcije.
Izviđački pozdravIzviđači se međusobno pozdravljaju skautskim pozdravom.

Evo kako izgleda položaj prsta prilikom skautskog pozdravljanja. Pročitaj još jednom objašnjenje u priči oko tri lista ljubičastog krina. Listovi su isto što i prsti, počev od kažiprsta... Dakle, da ponovimo, kažiprst je dužnost prema sebi, srednji dužnost prema drugima, a domali dužnost prema Bogu. Palac preko malog prsta znači da stariji i jači čuva slabijeg i mlađeg, a mali prst predstavlja mlađeg koji podržava i poštuje starijeg.
Savez izviđača Crne Gore (SICG)Ovo je oznaka Saveza izviđača Crne Gore (SICG). Ovo je modifikovana varijanta znaka svjetske organizacije. Unutar kruga od kanapa nalazi se oblik granica naše države. Izviđači u Crnoj Gori postoje vec 56 godina. Prijem u Svjetsku skautsku organizaciju je upriličen 2006. godine u Koreji.

Izviđači poštuju simbole svoje države i imaju ih vidno istaknute na svojoj izviđačkoj košulji.
IzviđačiIzviđači su željnji novih saznanja. Poštuju starije i vrijedni su.

U izviđačima ćete imati mnogo prilika za dobru zabavu. U svim našim aktivnostima ima puno prostora za igru, pjesmu, druženja. Prava prijateljstva se stvaraju u vaše doba. Iskoristite priliku.
Izviđači znaju kako da od materijala koje nađu u prirodi naprave neophodno za boravak van svoje kuće. Iskustvo, maštovitost i želja napraviće sve ono što ste mislili da nije lako. Stariji će vam pomoći.
Izviđač želi da upozna skaute svijeta. Modernim sredstvima komunikacije pokušava da bude dio svijeta. Internet, telefoni, FB stranice su jedan od načina. Neka vaše jato otvori svoju stranicu i pokuša da stupi u kontakt sa poletarcima i pčelicama iz cijelog svijeta. Istovremeno ćete na taj način vježbati komunikaciju i na svom al i na stranom jeziku.
Za pticeČlanovi izviđačke organizacije čuvaju prirodu. Onima koji ne poštuju prirodu, objasnite ili sopstvenim primjerom ili razgovorom, kod god se za to ukaže prilika. Uklonite papire, staklo i druge materijale koji se ne mogu reciklirati (razgraditi).

Svi članovi naše organizacije čuvaju prirodu i njenim stanovnicima pomažu na sve moguće načine. Na slici je primjer kako da pomognemo ptičicama koje ostaju u našim krajevima i tokom duge i velike zime.
Aktivnosti koje upražnjavaju Izviđači su: sastanci, izleti, pohodi, bivaci, zimovanja, logorovanja, takmičenja između više jedinica i izviđačke smotre.
Izleti – jednodnevne posjete pdređenim lokacijama; bivaci – spavanje na otvorenom ili pod šatorima i to obično vikendom; logorovanje – višednevni odlasci na logorovanje, obično ljetnji period; izviđačka ekipna takmičenja: koja se organizuju na odredskom,opštinskom,regionalnom i državnom nivou
Kad pčelica ili poletarac sjajno urade svoj zadatak predvodnik je obavezan da ih pohvali a drugari da mu pokažu da cijene njegov uspjeh. Onaj koji prolazi kroz špalir će dobiti i neku nagradu.
Nagrade
Pčelice i poletarci za svoja nova iskustva i stečena znanja dobijaju oznake letove, a izviđači i planinke za svoje novo naučeno i usvojeno znanje dobijaju oznake vještina i vještarstava.
Ako znaš da sviraš neki instrument, ako voliš da pjevaš, recituješ, plešeš i ako znaš nešto što može zabaviti tvoje drugare, u našoj organizaciji ćeš imati prilike da sve svoje talente ostvariš na pravi način.
Izviđač zna da upali vatru, potrebna mu je da spremi obrok, potrebna mu je i da se ogrije prilikom hladnih noći, ali isto tako treba da nauči i da je ugasi ili da opomene druge da to urade i ne dozvole neku nepredviđenu paljevinu u prirodi. Bez velike pozornosti mogu da se dese velike katastrofe.
Izviđači imaju prilike da se bave raznim aktivnostima koje im nijesu dostupne u kući ili sa roditeljima. Budite oprezni ali i hrabri kad dođete u priliku da naučite nešto novo.
Izviđači znaju PUTNE ZNAKE. Uz pomoć njih se kreću u prirodi i mogu da se kreću uz pomoć njih da drugi posjetioci u prirodi ne znaju o čemu se radi. Nauči sve putne znake. Trebaće ti za aktivnosti ali i za sama takmičenja. Ubrzo te očekuje tvoje prvo takmičenje.
Busola ili kompas
Ovo je kompas ili busola. Uz pomoć ove sprave izvidjač ne može da se izgubi. Uz pomoć kompasa ili busole lako određujemo na kojoj smo strain svijeta. Naučićemo vas da rukujete sa njom, a onda i vi pokažite učiteljici ili nastavnici i roditeljima kako sve to funkcioniše. Osim kompasa naučićemo i druge načine uz pomoć kojih možemo da odredimo na kojoj smo strani svijeta i kako da se izvučemo iz neke, u prvom trenutku opasne situacije.
Izviđač mora da bude spreman na razne prepreke. Pripremićemo se da ne mogu da nas iznenade.
Druženja pored vatre, zabavni programi ii dogovori za sjutrasnje aktivnosti su samo jedni od mogućih razgovora. Vaša maštovitost je najbitnija da bude interesantno.
Na bivaku i logorovanjima šatori su naše kuće. Zbog toga moraju da budu podignuti i zategnuti po pravilma. Moramo da ih održavamo čistim i urednim kako nas ne bi posmatrali kao aljkavce. Izviđači su pažljivi, uredni i čisti.
Izviđačke torbe se zovu ranci. U rancima uvjek mora da bude spakovano sve ono što nam je zaista potrebno za boravak u prirodi i van svoje kuće. U rancima se nalazi sve ono za što obično zovemo mamu da nam pomogne da to pronađemo. U rancima se pakuje samo neophodno: pribor za ličnu higijenu (dragi drugari,ako ste mislili da se u prirodi ne umivate ili ne perete zube, onda uveliko griješite), topla preobuka, nekoliko čarapa, tople i udobne cipele za pješačenje, vreća za spavanje, omiljena knjiga i..
Izviđači znaju da naprave i upale razne oblike ognjišta. Na nekima se kuva, na nekima peče i prži. Izviđači na logorovanju sve nauče... dolazi ljeto, a i ponekad hladnije ljetnje noći, evo prilike da odete na svoj prvi logor i naučite dosta novih stvari..
Izviđači koriste i razne oblike signalizacije. Jedan od tih načina je uz pomoć zastavica. Takva komunikacija pomaže kad nećete da razgovor između izviđača budu prepoznat, tj. kad treba da ispunite aktivnosti na većoj razdaljini bez upotrebe ili nemogućnosti korišćenja modernih tehnologija (telefona). Vaš predvodnik će vas naučiti sva slova signalizacije. Slova se ispisuju uz različite položaje ruku i uz pomoć signalnih zastavica u boji.
Izviđači lako i kroz igru nauče osnove pružanja prve pomoći. Vaši predvodnici će vas naučiti kako da spriječite sunčanicu, kako da reagujete prilikom krvarenja, trovanja i slično. Kad povrijeđeni nije u prilici da odmah ode kod ljekara, poletarci i pčelice, izviđači i planinke trebaju da mu pomognu primjenjujući naučeno.
Izviđač je spreman za boravak u prirodi. I često mijenja svoje mjesto boravka.
Izviđački čvoroviSvaki Izviđač zna da veže veliki broj čvorova i petlji. Oni su mu potrebni za različite situacije u izviđačkim aktivnostima. Vještina i brzina vezanja čvorova se na izviđačkim takmičenjima ocjenjuje. Naučite prvih 5 čvorova za neka prva takmičenja.

Izviđač treba i mora da bude snalažljiv. Brza reakcija je neophodna.

Izviđači su prijatelji stanovnika prirode. Hrane ih i sprečavaju njihovo uništavanje.
Izviđači pišu dnevnik sa izleta, bivaka i logorovanja. Žele da svaki trenutak bude upamćen na pravi način. Dnevnik može da se dopuni fotografijama koje su snimljene. Na takmičenjima Izviđači moraju da napišu izvještaj puta u kojem moraju da pomenu sve bitne i specifične situacije, predmete i orijentire.
U slučaju potrebe Izviđači će međusobno podijeliti hranu i vodu za piće.
Poletarci i pčeliceKad stariji pričaju Izviđači su spremni da saslušaju. Kad zatreba pravi su učesnici u razgovoru. Stariji poštuju njihove dobre ideje.

Izviđači poštuju dogovore koji se naprave. Nakon povečerja, pranja zuba, pranja nogu, pranja čarapa, o logoru i tvom bezbjednom spavanju u šatorima brine dežurni izviđač i starješina. Valja se odmoriti za sjutrašnje aktivnosti.

Nakon ovih prećemo na malo veće lekcije a svakako da ćete više o izviđaštvu naučiti boravkom u prirodi i druženjem sa ostalim izviđačima iz tvog odreda. Tvoj predvodnik zna sve što te interesuje. Pitaj ga o svemu.