Crna Gora

Crna Gora je zasigurno jedna od najzanimljivijih tačaka na svijetu. Iako pokriva svega oko 14.000 km2 i ima tek oko 670.000 stanovnika, njen doprinos svjetskoj kulturnoj baštini utoliko je i veći. Tokom vijekova svoje bogate istorije Crna Gora je opstala i ostala jedan od najsvjetlijih primjera borbe za slobodu i za sopstveno postojanje i mjesto kome se uvijek govorilo sa pijetetom. Hrišćanska, muslimanska, ilirska, vizantijska, turska i slovenska civilizacija ovdje su se stopile čineći Crnu Goru dovijeka raskrsnicom kulture i istorije.
Crna Gora mijenjala je svoje ime mnogo puta. Od latinske oblasti pod nazivom Prevalis, preko srednjevjekovne države Zete, do savremenog Crna Gora, kako se mijenjalo ime, tako se i prostor, zahvaljujući svim civilizacijama koje su na njemu kraće ili duže boravile, pretvarao u mozaik civilizacijskih tekovina. Ovaj kvalitet Crne Gore i danas je, u svijetu njen najcjenjeniji aspekt.
Neko će reći da su joj ime, Crna Gora, donijeli moreplovci za koje je sa pučine izgledala kao vrletna i mračna jer su se odmah iznad njenih toplih obala dizale planine i vrleti ispresijecani klancima. Drugi bi rekli da su joj neprijatelji dali to ime, zbog loše sreće koja bi svakoga zadesila ukoliko bi pokušao da je pokori, u nekim davnim vremenima. Istina je u tome da svoje ime nosi po onima koji su je učinili državom – dinastiji Crnojevića. Oni su uz dinastiju Petrovića ostali rodonačelnici jedne savremene, male ali ponosne, zemlje na Mediteranu.
Crna Gora je jedna od najstarijih evropskih država. Možda će vas njeno ime, Montenegro kako ono zvuči na većini svjetskih jezika, na trenutak zavarati da je riječ o zemlji južne Amerike. No, ukoliko se malo raspitate i potražite kakvu ličnu kartu naše zemlje otkrićete da Evropa sa svim svojim nacionalnim, kulturnim i istorijsko–geografskim diverzitetom krije i jednu malu, ali po mnogo čemu posebnu i privlačnu državu u sebi.
Crna Gora je južno-evropska i mediteranska zemlja. Spada u red najjužnijih evropskih država i izlazi na južni dio Jadranskog mora. Na oko 500 km od Rima, 1.500 od Pariza i Berlina, i oko 2.000 km zapadno od Moskve, Crna Gora leži na Balkanskom poluostrvu u samom srcu Evrope.

Gdje se nalazi Crna Gora?

Ona se prostire izmedju 41° 51’ i 43° 30’ sjeverne georgrafske širine, te između 18° 26’ i 20° 21’ istočne geografske dužine. Najjužnija tačka se nalazi na ušću rijeke Bojane u Jadransko more, a najsjevernija duboko u kontinentalnom dijelu nedaleko od tromeđe Bosne, Srbije i Crne Gore. Iako je rastojanje između ove dvije tačke svega 190 km, između mediteranske klime juga i surovih planinskih vrhova sjevera kao da postoji jedan čitav svijet. Iz ovoga razloga Crnu Goru nazivaju zemljom 6 kontinenata. Geografski i klimatski diverzitet i njen geografski položaj čine je destinacijom koja će vam ponuditi jutarnje kupanje u vodama Mediterana i popodnevno skijanje poput onoga u Alpima.

Osnovne informacije o Crnoj Gori

Crna Gora je prva zemlja, međunarodno priznata za ekološku državu (1992). Sa svojom malom teritorijom, Crna Gora posjeduje čak četiri nacionalna parka. Biogradsko jezero, Skadarsko jezero, Durmitor i Lovćen, koji predstavljaju prijatnu simbiozu vodenih prostranstava i divljega krša. U planu je i formiranje NP "Prokletije".
Povrsina Crne Gore - 13.812 km2,
Ukupan broj stanovni[tva - >650.000,
Duzina obale - 294 km,
117 Plaza ukupne duzine 73 km,
Najvise planine - 2.536 m (Prokletije, Zla Kolata), i 2.522 m (Durmitor, Bobotov kuk),
Najvece jezero: Skadarsko jezero,
Crna Gora je Republika i nezavisna drzava od maja 2006.,
Glavni grad: Podgorica,
Prijestonica: Cetinje,
Zvanicna valuta u Crnoj Gori - EURO.

Država

Po uređenju Crna Gora je građanska, demokratska, ekološka i država socijalne pravde, zasnovana na vladavini prava. Zvanična valuta u Crnoj Gori je Euro, a službeni jezik u Crnoj Gori je crnogorski jezik. Ćirilično i latinično pismo su ravnopravni. U službenoj upotrebi su i bosanski, srpski, albanski i hrvatski jezik.

Zastava Crne Gore

Zastava Crne Gore
Zastava Crne Gore je crvene boje, a oivičena je pozlaćenim okvirom, razmjere 1:2, u sredini grb. U centru se nalazi grb kralja Crne Gore Nikole I Petrovića, no bez njegovih inicijala: HI na njoj. Državnu zastavu je usvojio Parlament Republike Crne Gore 12. jula 2004.

Grb Crne Gore

Grb Crne Gore
Grb Crne Gore je isti kao grb Kralja Crne Gore Nikole I Petrovića, no bez njegovih inicijala HI na njemu. Dvoglavi orao predstavlja grb Crnojevica - crnogorske dinastije, lav u sredini grb srednjovjekovne porodice Balšić koji su vladali teritorijama Crne Gore, a kruna i okolni simboli predstavljaju nekadašnju Kraljevinu. Zlatni dvoglavi orao sa raširenim krilima u poletu, na glavama okrenutim jedna od druge stoji zlatna kruna sa krstom, na grudima na plavoj pozadini i zelenoj podlozi je zlatni lav u pokretu. Orao u kandžama drži dva predmeta, simbole duhovne (skiptar, koji je zlatni sa krstom na vrhu) i svjetovne vlasti (šara, ili kugla, plave boje sa zlatnim okovom i krstom na vrhu), jedan u jednoj, drugi u drugoj kandži. Ovaj grb se radi na crvenoj pozadini.

Himna Crne Gore

Oj svijetla majska zoro
Majko naša Crna Goro
Sinovi smo tvog stijenja
I čuvari tvog poštenja
Volimo vas, brda tvrda,
I stravične vaše klance
Koji nikad ne poznaše
Sramotnoga ropstva lance.
Dok lovćenskoj našoj misli
Naša sloga daje krila,
Biće gorda, biće slavna
Domovina naša mila.
Rijeka će naših vala,
Uskačući u dva mora,
Glas nositi okeanu,
Da je vječna Crna Gora.