Čvorovi i petlje

Boraveći u prirodi na bivacima, izletima ili logorovanjima često ćete biti u prilici da morate čvrsto spojiti dvije oblice, nastaviti dva užeta ili skratiti predugačko uže bez sječenja.U tome će vam pomoći vještina vezivanja čvorova koje najčešće koriste izviđači. Ovdje smo opisali neke od njih, a više o čvorologiji naučit ćete uz pomoć priručnika i vođe koji će vam prenijeti svoje znanje.
Prilikom izrade taborskih objekata i patenata često je potrebno spojiti drvene oblice bez upotrebe eksera. Za takvu aktivnost je najbolje koristiti užad, ali kako ih vezivati da bi dali čvrste i sigurne spojeve? Evo nekoliko načina koji se mogu modifikovati prema potrebama:
Čvorovi i petlje

Zastavni

Zastavni čvorNamjene su mu mnoge, no u pravilu čvor služi za povezivanje zastave sa konopcem na jarbolu. Ukoliko zastava zapne na vrhu jarbola jači trzaj biti će dovoljan da se čvor razveže i da zastava padne.

Vrzina petlja

Vrzina petljaPoslužit će nam primjerice kad želimo dovući neku veću granu ili neki drugi predmet, isto kao i osnova za povezivanje dviju grana.

Lisice (detektivski čvor):

Detektivski čvorAko želimo vezati nekome ruke, ili povezati dvi?e oblice debljim užetom.

Mrtvi čvor

Mrtvi čvorSluži da deblo, neki predmet ili čovjeka čvrsto vežemo i stegnemo, bez straha da će se čvor odvezati ili da će se sklizanjem još jače stegnuti; vrlo je koristan i siguran prilikom spašavanja unesrečenog ili penjanja po strmom terenu.

Ambulantni

Ambulantni čvorSluži za vezanje dva jednako debela užeta. Malen je i nikada ne popušta.

Skraćivaljka

SkraćivaljkaSluži da prilikom nekog posla skratimo uže za onoliko koliko nam je potrebno, a da ga ne režemo; razvezuje se istog trena kad potegnemo za srednji dio skraćene špage

Ribarski

Ribarski čvorSluži za vezanje dvije jenako debele, ali po kvaliteti različite špage.

Lađarska petlja - brodski čvor

Lađarska petlja - brodski čvorSluži za privezivanje čamaca, šatorkih špagica (umjesto žabice) i sl. te je dosta sigurna.

Prusikov

Prusikov čvorKorisno nam služi za vezanje tankog užeta na debelo; nekima je možda poznat i kao kaubojski čvor.

Tkalački

Tkalački čvorSluži za vezanje dvaju užadi nejednake debljine.

Skautski

Skautski čvor
Evo linka ukoliko želite da više saznate o drugim raznim čvorovima i petljama: http://www.folsoms.net/knots/
Posebno se zahvaljujemo starom Izviđaču gospodinu Branku Davidoviću na ustupljenom materijalu koji je iskorišćen u izradi naše stranice.